Címlap Hírek Lumihod® 1007G foszforeszkáló fólia
ukash |

Lumihod® 1007G foszforeszkáló fólia

There are no translations available.

Lumihod® 1007G foszforeszkáló fólia

A Lumihod® fóliák és lemezek speciális, kivételesen hosszú utánvílágítási idejű foszforeszkáló pigmentet tartalmaznak átlátszó, időjárásálló, kemény PVC fóliába ágyazva. Az alkalmazott, speciális PVC alapanyagnak köszönhetően az alapmátrix fényelnyelése elhanyagolható, a Lumihod® fóliák a pigment tartalomtól és a vastagságtól függően többé-kevésbé áttetszők. Az utánvilágítás időtartama az előzetes fényhatástól függően akár több óra is lehet. ( Az alsó határ fénytani értéke 0,32 mcd/m2)


A forradalmian új ritkaföldfém alapú pigmentnek köszönhetően az utánvílágítási idő többszörösen meghaladja a hagyományos cinkszulfid alapú termékekét. 100g/m2 pigment koncentráció esetén a fólia legalább 6 órán keresztül biztosítja sötétben a láthatóságot. A fólia vagy lemez színe tört fehér.

Mivel a világító felület fényességét a felületegységre jutó foszforeszkáló pigment határozza meg, nagyobb vastagság esetén a tömegszázalékban meghatározott pigment tartalom is csökkenthető. Túlzottan nagy pigment tartalom a fénykibocsátást nem javítja, mivel a pigment szemcsék leárnyékolják a fóliában a felülettől távolabb eső szemcséket.

A Lumihod® fóliák pigment tartalmát és vastagságát számkód jelzi:

xxyy,

ahol xx a pigment tartalom 10 g/m2-ben

yy a vastagság tized milliméterben>

A Lumihod® 1007 tehát 100g/m2 foszforeszkáló pigmentet tartalmazó 0, 7 mm vastagságú termék.

A Lumihod® 1007 felhasználható mind síkfóliaként szimbólumok, piktogramok készítésére, mind domború felületek kialakítására. A domború felületeket vákuumformázással, mélyhúzással lehet kialakítani az ütésálló kemény PVC fóliáknak megfelelő előmelegítéssel. A melegen jól nyújtható alapanyag nagy formázási értéket enged meg, akár dobozok is kialakíthatóak, a termék mélysége összemérhető a szélességével.

A fólia tipikus tulajdonságait a táblázat tartalmazza.

Méretek: 610x1220 mm

Tulajdonság érték egység
Húzószilárdság 45 MPa
Szakadási nyúlás 20 %
Fajlagos ütőmunka 6 kJ/m2
Lágyulási hőmérséklet 65 °C
Javasolt formázási hőmérséklet 140 °C
Tábla súlya 1,134 kg/m2A termék által biztosított előnyök

 • a kijelzés, kibocsátott fény nem igényel külső forrásból biztosított elektromos energiát, így széleskörű felhasználást tesz lehetővé. Nappal más réteg világít, mint éjszaka, ugyanakkor kiválasztható olyan színkombináció, amely nappal és éjjel is ugyanazt a színhatást biztosítja.
 • További előny, hogy már a nappali megvilágítási, kijelzési mód esetében a termék szerinti megoldásban alkalmazott effektus által a fluoreszcens pigmentek vagy festékek és az optikai fényvezető kondíciójával a környezeti fénynél erősebb fényintenzitást lehet előállítani.
 • Előnyösen alkalmazható fluoreszcens és foszforeszcens festékek és pigmentek és átlátszó műanyag alapú hordozó anyagok, és optikai fényvezetők kombinációjával kialakított világító rendszerek kialakítására.
 • Speciálisan alkalmas felületek, tárgyak, tárgy részletek, ábrák, betűk és nyomdaipari termékek síkbeli és térbeli kialakításban. Továbbá ugyanezen termékek fröccsöntött, és extrudált kialakításban.
 • A felhasznált anyagok: szerves és szervetlen fluoreszcens festékek és pigmentek, továbbá szervetlen foszforeszcens pigmentek és átlátszó műanyag hordozók, és átlátszó műanyag optikai fényvezetők, továbbá színtelen, vagy átlátszó transzparens felületbevonó anyagok (pl. lakkok).

A termék előnyös felhasználási területei:

 • Reklám célú, ipari célú,
 • Katasztrófa védelem és biztonsági szolgáltatások

Kültéri felhasználások:

 • Magas létesítmények megkülönböztető jellel való ellátása
 • Közlekedés, jelzőtáblák, közúti vasúti alkalmazások, és légi és vízi alkalmazások

Beltéri felhasználások:

 • Energiatakarékos és energiamentes felületi és információs kialakítások, vészjelző táblák,

A termékkel elérhető további előnyök:

 • Külső elektromos energia nélkül történő fényszolgáltatást biztosít egy speciálisan kialakított felületre, térre.
 • A fluoreszcens és foszforeszcens anyagok additív színkeverésével alkalmas új hatások, új színkombinációk létrehozására.
 • A fluoreszcens és a foszforeszcens anyagok közötti energia átadás eredményeként alkalmas energiatakarékos megvilágítás létrehozása megfelelő színekben. Pl. a kék foszfor színét át lehet alakítani zöld, sárga, vagy vörös fluoreszcens fénnyé, és ebből különböző színeket és fehér fényt lehet kikeverni.
 • Adott esetben a fluoreszcens és a foszforeszcens pigmentek által produkált fényt hullámvezetőkbe, optikai vezetőkbe csatoljuk, és ezzel egy adott területen a fény intenzitást növelhető, illetve adott területre koncentrálható.
 • A termék a környezeti fénynél erősebb fényt ad ki éjjel és nappal is.

Alkalmas kijelző betűk, számok ábrák megjelenítésére elektromos energia felhasználás nélkül.

Gyúlékonysági vizsgálat:

 • a termék oxigén indexe 38 %, ( a levegő oxigén tartalma 21 %),
 • a termék önkioltónak minősíthető,
 • a vizsgálat alapján a termék kielégíti az UL94/V0 Gyúlékonysági szabvány szerinti követelményeket.>
 • Az oxigén index (Limited Oxigen Index, L.O.I.) meghatározása Stanton Redcroft FTA készülékkel az MSZ EN ISO-4589 szabvány szerint történt. Az L.O.I. értelmezése: az a legkisebb oxigénkoncentráció, amelyben a minta függőlegesen lefelé még éppen ég, az égés legalább 15 másodpercig folyamatos. Az 1. ábrán a készülék, illetve a mérési elrendezés látható.

(Megjegyzés: Bár ez a mérés igen megbízható és reprodukálható eredményt szolgáltat, arra nem ad információt, hogy a minta hogyan viselkedik, ha az égéshez szükséges hőmennyiséget más éghető anyag jelenléte is szolgáltatja. Erre nagyléptékű, a rendszer egészét tartalmazó modellvizsgálat szükséges (égő épület). Az éghetőség másik, bár nehezen számszerűsíthető megítélési módja a ferde vagy függőleges – alulról felfele – történő égetés. A vizsgálat során az anyag akkor tekinthető gátolt égésűnek, ha a gyújtóforrás eltávolítása után a meggyújtott anyag 15 másodpercen belül kialszik, a tüzet tovaterjesztő égő cseppek nem válnak le.)

Megalapozó jogszabály: 28/2011 (IX.6.) BM rendelet

235. Szabadtéri rendezvények

595. § (1) Szabadtéri rendezvény területéről a gyors és biztonságos menekülés érdekében menekülési lehetőséget kell kialakítani, ezeket – napnyugta utáni időszakban is látogatható rendezvény esetén világító vagy utánvílágító – biztonsági jelekkel jelölni kell. A jelölések láthatóságát biztosítani kell, oly módon, hogy a nézőközönség számára kialakított terület bármely pontjáról legalább egy jelölés látható legyen.

(2) Szabadtéri rendezvényen a jelöléseket a területileg illetékes tűzoltósággal egyeztetett helyen kell elhelyezni. A jelölések legkisebb mérete legalább 1200 mm x 600 mm legyen.

A kivitelezésre vonatkozó javaslat

Mérete: 1200 mm x 600 mm.

A Hódmarket által a kültérre való megjelenítést a mai kornak megfelelő legmodernebb anyagokból állítottuk össze.

A tábla hordozó anyaga 0,5 mm vastag mágnes fólia, mely a kültéren elhelyezett állandó lemezekre a rendezvény alkalmával kihelyezhető, annak befejezése után a tároló helyen sérülésmentesen tárolható.

A táblán elhelyezett haladási irány, a tábla kerete és a menekülő személy sziluettje a Lumihod 107G fólia anyagából készül, mely a leírás szerint az után világítást biztosítja.

Az ábra negatív képét is elkészítettük, melyen az után világító felület dominál, ennek következtében a „fényhatás”, láthatóság négyzetesen megnövekszik. (Amennyiben a Hatóság egyetért ezzel a módosítással, abban az esetben az idevonatkozó jogszabályt módosítani kell.)
Beltéri jelek jelzések:

21. melléklet a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelethez

1. ábra

A biztonsági jelek elhelyezése

2. ábra

A biztonsági jelek elhelyezésének változatai

Ábra Leírás
Sík jel fallal párhuzamos felszerelése.
Falra merőlegesen szerelt kétoldalas jel.
Mennyezetre függesztett, kétoldalas jel.
Panoráma jel, ez biztosítja a legjobb láthatóságot.

 

3. ábra

A biztonsági jel rögzítési magassága

Példák az utánvilágításra


Töltés alatt

Feltöltés után

A fejlesztés során kidolgozásra került, hogy az után világító pigmentek ipari alkalmazása megvalósuljon.

A technológia lehetővé teszi, hogy a terméket extrudáljuk, vagy fröccsöntéssel kerüljön kivitelezésre.

Költség megtakarítás!

A meglévő menekülési irányok kijelölésére szolgáló készülékekben táblacserével a régi rendszer használatban maradhat.

A mai modernkornak megfelelően napkollektoros rendszerben alkalmazható!


Nappal

Esti fényben

Ha az akkumulátor kimerül!

 

A 28/2011 (IX.6.) BM rendeletben foglalt kivitel.
Kültérre javasolt „nappali fényben”
A módosított „esti fényben”

Javaslataink nem törekedtek a teljes körűségre.

Szeged, 2012. április 16.

 

Dr. D. Szabó Árpád

Last Updated on Tuesday, 22 May 2012 09:54  
 

My status

Vote

You are willing to sacrifice the environment?
Cylex Silver Díj